Repatatie Placa Video

Repatatie Placa Video / REBALLING

Daca laptopul nu a fost curatat la timp si acesta s-a supraincalzit pe o perioada foarte lunga, apar probleme la placa video si anume: se dezlipesc contactele placii video de pe placa de baza pe care este lipit din fabrica. Chipul video este lipit pe placa de baza prin zeci de bilute mici de cositor, care, la temperaturi peste 90*C acestea se topesc sau deformeaza (depinde de calitatea cositorului aplicat la lipire) si drept urmare vezi observa artefacte (erori grafice pe display) sau chiar sa nu mai porneasca laptopul.

Metoda de reparatie presupune dezlipirea chipuli video, curatarea acestuia si a placii de baza, schimbare bilute cositor si relipirea acestuia.

Din pacate mai exista o metoda inventiva frecventata de multe persoane fara cunostinta de cauza si anume operatiunea de ” REFLOW ” prin care se incalzeste chipul video foarte tare (120*C +) incat lipiturile incorecte fac contact cu placa de baza. Aceasta metoda nu o recomandam intrucat nu este stabila si o data facut  ” REFLOW ” nu mai poate fi asezat corect chipul prin metoda REBALLING.